Sample image

Analize medicale

Analizele medicale sunt facute pentru verificarea starii de sanatate, dar si pentru diagnosticarea unei afectiuni, pentru evaluarea severitatii unei boli ori pentru monitorizarea raspunsului pe care organismul il are la un anumit tratament.       AFLA MAI MULTE      

Sample image 2

Homeopatia

Homeopatia este o metoda de tratament care stimuleaza tendinta naturala de vindecare a organismului, folosind preparate din substante de origine minerala, vegetala si animala preparate in laboratoare specializate.                                   AFLA MAI MULTE     

Sample image

Psihologie

Psihologia este studiul funcțiilor si proceselor mentale, a experiențelor interioare și subiective - precum gandurile, emoțiile, conștiința, motivarea, percepția noastra proprie si a altora și personalitatea.                                                       AFLA MAI MULTE     

Sample image

Psihoterapie

Psihoterapia consta intr-o serie de tehnici care au ca scop  tratarea sanatatii mentale, emotionale, precum si unele afectiuni psihiatrice, fiind frecvent utilizata pentru problemele care se acumuleaza de-a lungul timpului.                       AFLA MAI MULTE    

Informaţii generale

     Estrogenii sunt responsabili de dezvoltarea caracterelor sexuale secundare feminine. Împreună cu progesteronul controlează cele mai importante procese reproductive feminine. Cel mai activ biologic dintre estrogeni este 17b-estradiolul.

   Principalele acţiuni ale estradiolului sunt: proliferarea endometrului, efecte asupra vaginului şi glandei mamare; de asemenea are rol în prevenirea osteoporozei şi reducerea riscului cardiovascular.

    Estradiolul este produs în primul rând în ovar (folicul, corp galben), dar cantităţi mici se formează şi în testicule şi cortexul suprarenalelor. În sarcină estrogenii sunt produşi în principal de placentă. Aproximativ 98% din estradiol este legat de globulina de legare a hormonilor sexuali (SHBG=sex hormone binding globulin). Nivelul de estradiol creşte de-a lungul fazei foliculare a ciclului menstrual în strânsă dependenţă cu creşterea şi dezvoltarea foliculului ovarian. În această etapă estradiolul exercită un feedback negativ asupra hipofizei determinând scăderea progresivă a FSH.

   Spre sfârşitul fazei foliculare se produce o creştere dramatică a concentraţiei de estradiol, moment în care feedback-ul devine pozitiv şi produce o secreţie marcată de FSH şi în special de LH care vor declanşa ovulaţia. După ovulaţie nivelul estradiolului prezintă iniţial o scădere marcată, dar apoi creşte, pe măsura formării corpului galben. La sfârşitul ciclului menstrual se constată o scădere importantă a nivelului de estrogen, în aşteptarea iniţierii următoarei faze foliculare. Nivelul de estrogen la menopauză este în general scăzut datorită diminuării producţiei ovariene.

   La bărbaţi estradiolul este produs de testicule şi suprarenale. În condiţiile creşterii masei adipoase se poate înregistra un nivel crescut de estradiol, datorită intensificării aromatizării periferice a androgenilor. La bărbaţi nivelul de estradiol mai poate creşte în cazul consumului excesiv de marijuana, alcool sau a unor tratamente medicale (fenotiazine şi spironolactonă).

   Creşteri dramatice ale nivelului de estradiol se pot întâlni atât la bărbaţi cât şi la femei în tumori cu celule germinale sau diferite tumori gonadale.

Recomandări pentru determinarea estradiolului

La bărbaţi: tulburări de fertilitate, afecţiuni ale axului hipotalamo-hipofizo-gonadal, ginecomastie, tumori testiculare şi hiperplazia de corticosuprarenală.

La femei: tulburări de fertilitate, afecţiuni ale axului hipotalamo-hipofizo-gonadal, tumori ovariene şi hiperplazia de corticosuprarenală.

Nivelul de estradiol se utilizează de rutină pentru monitorizarea ovulaţiei în cursul stimulării foliculare la pacientele aflate în tratament pentru tehnicile de reproducere asistată.

Pregătire pacient – à jeun (pe nemâncate); pacientele vor menţiona :

 • data ultimei menstruaţii;
 • trimestrul de sarcină.

Specimen recoltat – sânge venos.

Recipient de recoltare – vacutainer fără anticoagulant, cu/fără gel separator.

Prelucrare necesară după recoltare – se separă serul prin centrifugare; se lucrează serul proaspăt; dacă acest lucru nu este posibil, serul se păstrează la 2-8°C sau la -20°C5.

Volum probă – minim 0.5 mL ser.

Cauze de respingere a probei – specimen intens hemolizat.

Stabilitate probă – 2 zile la 2-8°C; 6 luni la -20°C; nu decongelaţi/recongelaţi.

Metodă – imunochimică cu detecţie prin electrochemiluminiscenţă (ECLIA).

Valori de referinţă – sunt dependente de vârsta şi sex, iar la femei şi de perioada ciclului menstrual, respectiv de sarcină:

Vârstă şi sex

Valori de referinţă (pmol/L)

Adulţi – Femei  • faza foliculară

45.4-854

                      • faza ovulatorie

151-1461

                      • faza luteală

81.9-1251

                      • postmenopauză

<18.4-505

           – Bărbaţi

41.4 – 159

Sarcină • trimestru I

561 – 11902

            • trimestrul II

5729 – 78098

            • trimestrul III

31287 – >110100

Copii (1-10 ani) • fetiţe

22.0-99

                        • băieţi

<18.4-73

Factori de conversie: pmol/L x 0.273 = pg/mL (ng/L);  pg/mL x 3.67 = pmol/L;  pg/mL = ng/L.

Limita de detecţie – 18.4pmol/L (5 pg/mL). 

Limite şi interferenţe

   Nivelul de estradiol prezintă fluctuaţii foarte mari în perioada de premenopauză, perioadă în care se vor face mai multe determinări, utilizând aceeaşi metodă. Se va evita compararea rezultatelor obţinute prin mai multe metode datorită diferenţelor mari care există între acestea.

 • Medicamente

Creşteri: clomifen, diazepam.

Scăderi: contraceptive orale (inhibă creşterea fiziologică), megestrol.

 • Interferenţe analitice

Pot produce interferenţe cu unele componente ale kit-ului şi conduce la rezultate neconcludente următoarele:

– tratamentul cu biotină în doze mari (>5 mg/zi); de aceea se recomandă ca recoltarea de sânge să se facă după minimum 8 ore de la ultima administrare;

– titrurile foarte crescute de anticorpi anti-streptavidină şi anti-ruteniu.

Bibliografie

1. Henry John Bernard. Evaluation of endocrine function. In Clinical Diagnosis and Management by Laboratory Methods. ASM Press, USA, 20 Ed., 1998, 336-338.

2. Ion Teodorescu Exarcu. Fiziologia ovarului.  În Fiziologia şi fiziopatologia sistemului endocrin. Editura Medicală, România, Ed. 1989, 1003-1034 .

3. Ion Teodorescu Exarcu. Fiziologia ovarului.  În Fiziologia şi fiziopatologia sistemului endocrin. Editura Medicală, România, Ed. 1989, 1046-1060.

4. Jacques Wallach. Afectiuni endocrine. In Interpretarea testelor de diagnostic. Editura Stiintelor Medicale, Romania, 7 Ed., 2001, 753-926.

5. Laborator Synevo. Referinţele specifice tehnologiei de lucru utilizate. 2015. Ref Type: Catalog.

6. Laboratory Corporation of America. Directory of Services and Interpretive Guide. Estradiol. www.labcorp.com 2015. Ref Type: Internet Communication.

7. Norbert Tietz. General Clinical Tests. In Clinical Guide to Laboratory Tests. W.B.SAUNDERS, USA, 3 Ed., 1995, 214-226.

Echipa noastra

Sample image

Dr. Crenguta Belegan

Medic medicina de laborator
Competenta in homeopatie
Psihoterapeut Psihoterapie Pozitiva
Sample image

Chim. Irina Ion

Chimist medical specialist

Sample image
As.Cristina Tudorache
Asistent medical generalist

Parteneri

 • Bivaria Grup SRL
 • Biometria Medical Services SRL
 • Avena Medica SRL
 • A&A Pro Diagnostic SRL
 • SANIMED IMPEX SRL
 • IDEAL SOFT-CONSULTING SRL
 • STERICYCLE ROMANIA SRL
 • SC QUARTZ SECURITY CONTROLS SRL
Vă suntem alături pentru ca:
-fiecare persoană este un tot unitar, nu un ansamblu de organe independente care suferă de ceva boală!
-fiecare persoană este unică și pentru vindecare are nevoie de o abordare holistică individualizata a corpului, minții și sufletului integrate în mediul și situația de viață trăită deja!
-dorim sa realizam un parteneriat terapeutic, astfel încât să grăbim restabilirea echilibrului funcțional și emoțional, deopotrivă!
-respectăm omul și susținem mecanismele proprii de vindecare ale acestuia, ajutându-l să și le descopere!

"Crenguta Belegan este un psiholog la care merg cu drag. Este serioasa si dedicata profesiei pe care o practica. Am avut multe realizari, momente nepretuite de "aha" care m-au ajutat sa progresez (la care am ajuns, evident cu ajutorul Crengutei). 

M-am descoperit, redescoperit, inventat si reinventat pe tot acest drum al transformarii si îmbunatatirii personale. Nu am crezut vreodata ca in cateva luni ma pot afla unde sunt acum, undeva unde pot sa spun cu mandrie ca ma simt mai in viata mea.

Psihoterapia a meritat si daca ar fi sa o iau de la inceput alaturi de Crenguța, as face-o!"

A.C-studenta

”Am ajuns in cabinetul d-nei psiholog cu fiica mea de 11 ani, dupa ce am constatat ca avea gesturi repetitive, lucru ce mi-a dat de gandit. Dupa cateva sedinte de evaluare s-a dovedit ca fiica mea facea acele gesturi din anxietate si era modul ei de a-si gestiona emotiile.  Am hotarat impreuna cu d-na psiholog sa continuam si progresiv am reusit sa rezolvam problema. Susínuta si acasa, fetita mea a invatat ca tot ceea ce simte trebuie sa si exprime (frica, mahnire, bucurie, tristete). Increderea in ea a crescut vizibil. Ulterior a urmat si un curs de dezvoltare personala, pentru a fi pregatita sa faca fata provocarilor ce vor urma in perioada gimnaziala.

Cu respect si multumire, N.L.”

„Ziua în care am ajuns în biroul de psihoterapie al Crengutei, a fost ziua în care viata mea și a familiei mele s-a schimbat total. De la o stare de confuzie maxima ce ținea de o perioada destul de lunga, în mai puțin de 3 ședințe am înțeles emoțiile și am putut gestiona altfel fiecare situație apărută. Este cea mai buna investiție în mine, făcută pana acum. OL”

„Pentru băiețelul meu, Darius, homeopatia a fost salvare! Doi medici pediatri ne îndrumaseră către București până să o întâlnim pe doamna doctor! Am încercat homeopatia și de la vârsta de 2 ani și șase luni până la 5 ani și două lui nu am mai folosit antibiotic, am scăpat de operație și țin să precizez că Darius a mers la grădiniță negreșit. La început virozele, pentru că au fost doar viroze, pentru care medicii pediatri întâlniți foloseau antibiotic, au fost destul de violente, dar cu încrederea și calmul doamnei doctor le-am depășit. Pentru noi ați făcut și faceți minuni! Vă mulțumim din suflet." I.M.