Sample image

Analize medicale

Analizele medicale sunt facute pentru verificarea starii de sanatate, dar si pentru diagnosticarea unei afectiuni, pentru evaluarea severitatii unei boli ori pentru monitorizarea raspunsului pe care organismul il are la un anumit tratament.       AFLA MAI MULTE      

Sample image 2

Homeopatia

Homeopatia este o metoda de tratament care stimuleaza tendinta naturala de vindecare a organismului, folosind preparate din substante de origine minerala, vegetala si animala preparate in laboratoare specializate.                                   AFLA MAI MULTE     

Sample image

Psihologie

Psihologia este studiul funcțiilor si proceselor mentale, a experiențelor interioare și subiective - precum gandurile, emoțiile, conștiința, motivarea, percepția noastra proprie si a altora și personalitatea.                                                       AFLA MAI MULTE     

Sample image

Psihoterapie

Psihoterapia consta intr-o serie de tehnici care au ca scop  tratarea sanatatii mentale, emotionale, precum si unele afectiuni psihiatrice, fiind frecvent utilizata pentru problemele care se acumuleaza de-a lungul timpului.                       AFLA MAI MULTE    

Informaţii generale

   Tiroxina (T4) este un hormon tiroidian cu efecte asupra metabolismului general, dar reprezintă şi o componentă fiziologică a circuitului de reglare a glandei tiroide. Majoritatea tiroxinei circulante este legată de proteine de transport (TBG, prealbumina şi albumina). Restul hormonului circulă liber sub forma de FT4 (tiroxina liberă), biologic activă.    

Recomandări pentru determinarea FT4

    Determinarea FT4 este un element important în diagnosticul clinic de rutină. FT4 se determină împreună cu TSH atunci când se suspectează afecţiuni tiroidiene. Determinarea FT4 este de asemenea utilă în monitorizarea terapiei de supresie tiroidiană. Determinarea FT4 are avantajul de a fi independentă de concentraţia şi proprietăţile de legare ale proteinelor care transportă tiroxină, corelându-se astfel fidel cu statusul clinic al pacientului.

Pregătire pacient – à jeun (pe nemâncate). La pacienţii hipotiroidieni, după administrarea de tiroxină, nivelul de tiroxină liberă creşte, atingând un maxim la 1-6 ore de la ingestie; în consecinţă proba trebuie prelevată exact înainte de administrarea dozei următoare. Dacă pacientul se află în tratament cu medicamente hipolipemiante care conţin tiroxină, recoltarea de sânge pentru determinare FT4 se va face la 4-6 săptămâni după întreruperea acestuia.

Specimen recoltat – sânge venos.

Recipient de recoltare – vacutainer fără anticoagulant, cu/fără gel separator.

Prelucrare necesară după recoltare – se separă serul prin centrifugare; se lucrează serul proaspăt; dacă acest lucru nu este posibil, serul se păstrează la 2-8°C sau la -20°C.

Volum probă – minim 0.5 mL ser.

Cauze de respingere a probei – specimen intens hemolizat.

Stabilitate probă – serul separat este stabil 7 zile la 2-8°C; 1 luna la -20°C; nu decongelaţi/recongelaţi.

Metodă – imunodochimică cu detecţie prin electrochemiluminiscenţă (ECLIA).

Valori de referinţă 

Varsta

Valoare (pmol/L)

Valoare (ng/dL)

0-6 zile

11-32

0.86-2.9

6 zile-3 luni

11.5-28.3

0.89-2.20

3-12 luni

11.9-25.6

0.92-1.99

1-6 ani

12.3-22.8

0.96-1.77

6-11 ani

12.5-21.5

0.97-1.67

11-20 ani

12.6-21

0.98-1.63

> 20 ani

10.6-22.7

0.82-1.77

Femeile gravide au concentraţii mai scăzute de FT4, corelate cu vârsta gestaţională. Această scădere continuă a nivelului FT4 se datorează probabil deficitului progresiv de iod:

– trimestrul I: 12.05-19.6 pmol/L (0.94-1.52 ng/dL);

– trimestrul II: 9.63-17.0 pmol/L  (0.75-1.32 ng/dL);

– trimestrul III: 8.39-15.6 pmol/L  (0.65-1.21).

Factor de conversie: pmol/L x 0.077688 = ng/dL; ng/dL  x 12.872 = pmol/L; pmol/L x 0.77688 =ng/L.  

Limita de detecţie – 0.300 pmol/L (0.023 ng/dL).      

Limite şi interferenţe

  • Medicamente

Creşteri: amiodarona, aspirina, carbamazepin, danazol, eritropoietina, fenitoin, furosemid, heparina, L-tiroxina, propranolol, propiltiouracil, substanţe radiologice de contrast, tamoxifen.

Scăderi: amiodarona, anticonvulsivante (carbamazepin, fenitoin), isotretinoin, litiu, metadonă, ranitidină, steroizi anabolizanţi.

  • Interferenţe analitice

Pot produce interferenţe cu unele componente ale kit-ului şi conduce la rezultate neconcludente următoarele:

– tratamentul cu biotină în doze mari (>5 mg/zi); de aceea se recomandă ca recoltarea de sânge să se facă după minimum 8 ore de la ultima administrare;

– titrurile foarte crescute de anticorpi anti-streptavidina şi anti-ruteniu;

– anticorpii monoclonali proveniţi de la şoarece administraţi la unii pacienţi în scop diagnostic sau terapeutic.

Bibliografie

1. Henry John Bernard. Evaluation of endocrine function. In Clinical Diagnosis and Management by Laboratory Methods. ASM Press, USA, 20 Ed., 1998, 879-880.

2. Ion Teodorescu Exarcu. Fiziopatologia tiroidei. În Fiziologia şi fiziopatologia sistemului endocrin. Editura Medicală, România, Ed. 1989, 363-419.

3. Ion Teodorescu Exarcu. Glanda tiroidă. În Fiziologia şi fiziopatologia sistemului endocrin. Editura Medicală, România, Ed. 1989; 345-358.

4. Jacques Wallach. Afecţiuni endocrine. În interpretarea testelor de diagnostic. Editura Stiinţelor Medicale, România, Ed. 7, 2001, 767-768.

5. Laborator Synevo. Referinţele specifice tehnologiei de lucru utilizate. 2010. Ref Type: Catalog.

6. Laboratory Corporation of America. Directory of Services and Interpretive Guide. Thyroxine (T4) Free, Direct, Serum. www.labcorp.com 2010. Ref Type: Internet Communication.

Echipa noastra

Sample image

Dr. Crenguta Belegan

Medic medicina de laborator
Competenta in homeopatie
Psihoterapeut Psihoterapie Pozitiva
Sample image

Chim. Irina Ion

Chimist medical specialist

Sample image
As.Cristina Tudorache
Asistent medical generalist

Parteneri

  • Bivaria Grup SRL
  • Biometria Medical Services SRL
  • Avena Medica SRL
  • A&A Pro Diagnostic SRL
  • SANIMED IMPEX SRL
  • IDEAL SOFT-CONSULTING SRL
  • STERICYCLE ROMANIA SRL
  • SC QUARTZ SECURITY CONTROLS SRL
Vă suntem alături pentru ca:
-fiecare persoană este un tot unitar, nu un ansamblu de organe independente care suferă de ceva boală!
-fiecare persoană este unică și pentru vindecare are nevoie de o abordare holistică individualizata a corpului, minții și sufletului integrate în mediul și situația de viață trăită deja!
-dorim sa realizam un parteneriat terapeutic, astfel încât să grăbim restabilirea echilibrului funcțional și emoțional, deopotrivă!
-respectăm omul și susținem mecanismele proprii de vindecare ale acestuia, ajutându-l să și le descopere!

"Crenguta Belegan este un psiholog la care merg cu drag. Este serioasa si dedicata profesiei pe care o practica. Am avut multe realizari, momente nepretuite de "aha" care m-au ajutat sa progresez (la care am ajuns, evident cu ajutorul Crengutei). 

M-am descoperit, redescoperit, inventat si reinventat pe tot acest drum al transformarii si îmbunatatirii personale. Nu am crezut vreodata ca in cateva luni ma pot afla unde sunt acum, undeva unde pot sa spun cu mandrie ca ma simt mai in viata mea.

Psihoterapia a meritat si daca ar fi sa o iau de la inceput alaturi de Crenguța, as face-o!"

A.C-studenta

”Am ajuns in cabinetul d-nei psiholog cu fiica mea de 11 ani, dupa ce am constatat ca avea gesturi repetitive, lucru ce mi-a dat de gandit. Dupa cateva sedinte de evaluare s-a dovedit ca fiica mea facea acele gesturi din anxietate si era modul ei de a-si gestiona emotiile.  Am hotarat impreuna cu d-na psiholog sa continuam si progresiv am reusit sa rezolvam problema. Susínuta si acasa, fetita mea a invatat ca tot ceea ce simte trebuie sa si exprime (frica, mahnire, bucurie, tristete). Increderea in ea a crescut vizibil. Ulterior a urmat si un curs de dezvoltare personala, pentru a fi pregatita sa faca fata provocarilor ce vor urma in perioada gimnaziala.

Cu respect si multumire, N.L.”

„Ziua în care am ajuns în biroul de psihoterapie al Crengutei, a fost ziua în care viata mea și a familiei mele s-a schimbat total. De la o stare de confuzie maxima ce ținea de o perioada destul de lunga, în mai puțin de 3 ședințe am înțeles emoțiile și am putut gestiona altfel fiecare situație apărută. Este cea mai buna investiție în mine, făcută pana acum. OL”

„Pentru băiețelul meu, Darius, homeopatia a fost salvare! Doi medici pediatri ne îndrumaseră către București până să o întâlnim pe doamna doctor! Am încercat homeopatia și de la vârsta de 2 ani și șase luni până la 5 ani și două lui nu am mai folosit antibiotic, am scăpat de operație și țin să precizez că Darius a mers la grădiniță negreșit. La început virozele, pentru că au fost doar viroze, pentru care medicii pediatri întâlniți foloseau antibiotic, au fost destul de violente, dar cu încrederea și calmul doamnei doctor le-am depășit. Pentru noi ați făcut și faceți minuni! Vă mulțumim din suflet." I.M.