Sample image

Analize medicale

Analizele medicale sunt facute pentru verificarea starii de sanatate, dar si pentru diagnosticarea unei afectiuni, pentru evaluarea severitatii unei boli ori pentru monitorizarea raspunsului pe care organismul il are la un anumit tratament.       AFLA MAI MULTE      

Sample image 2

Homeopatia

Homeopatia este o metoda de tratament care stimuleaza tendinta naturala de vindecare a organismului, folosind preparate din substante de origine minerala, vegetala si animala preparate in laboratoare specializate.                                   AFLA MAI MULTE     

Sample image

Psihologie

Psihologia este studiul funcțiilor si proceselor mentale, a experiențelor interioare și subiective - precum gandurile, emoțiile, conștiința, motivarea, percepția noastra proprie si a altora și personalitatea.                                                       AFLA MAI MULTE     

Sample image

Psihoterapie

Psihoterapia consta intr-o serie de tehnici care au ca scop  tratarea sanatatii mentale, emotionale, precum si unele afectiuni psihiatrice, fiind frecvent utilizata pentru problemele care se acumuleaza de-a lungul timpului.                       AFLA MAI MULTE    

Informaţii generale

    Împreună cu FSH (hormonul foliculostimulant) LH aparţine familiei gonadotropilor. Secreţia FSH şi LH este pulsatilă şi este  controlată de eliberarea intermitentă de gonadotropin releasing hormone (GnRH) de la nivelul hipotalamusului. LH şi FSH reglează şi stimulează creşterea şi funcţionarea gonadelor (ovare şi testicule).

   Cei doi hormoni sunt produşi de celulele gonadotrope ale hipofizei anterioare de unde ajung în sânge şi de aici la gonade. La nivelul ovarelor gonadotropii stimulează creşterea şi maturarea foliculilor, formarea şi evoluţia corpului galben, respectiv sinteza şi secreţia estrogenilor şi a progesteronului. La bărbaţi LH stimulează activitatea celulelor testiculare Leydig, de aceea  mai este numit hormonul stimulator al celulelor interstiţiale.

Cel mai mare nivel de LH apare la jumătatea ciclului menstrual inducând ovulaţia şi formarea corpului galben (a cărui principal produs de secreţie este progesteronul). În celulele Leydig din testicule LH stimulează producţia de testosteron şi controlează maturarea normală a spermatozoizilor.

Recomandări pentru determinarea LH 

La bărbaţi: elucidarea disfuncţiilor axului hipotalamo-hipofizo-gonadal (în principal pentru diagnosticul diferenţial între insuficienţa testiculară primară şi deficitul de stimulare testiculară), secreţie ectopică de LH de către un neoplasm.

La femei: elucidarea disfuncţiilor axului hipotalamo-hipofizo-gonadal (în principal pentru diagnosticul diferenţial între insuficienţa ovariană primară şi deficitul de stimulare ovariană), boala ovariană polichistică (sindrom Stein-Leventhal), clarificarea cauzelor de amenoree, boli congenitale cu aberaţii cromozomiale (ex. sindromul Turner), diagnosticul şi tratamentul infertilităţii, secreţie ectopică de LH de către un neoplasm, sindrom menopauzal.

Pregătire pacient – à jeun (pe nemâncate).

Pacientele vor menţiona :

 • data ultimei menstruaţii;
 • trimestrul de sarcină.

Specimen recoltat – sânge venos.

Recipient de recoltare – vacutainer fără anticoagulant, cu/fără gel separator.

Prelucrare necesară după recoltare – se separă serul prin centrifugare; se lucrează serul proaspăt; dacă acest lucru nu este posibil, serul se păstrează la 2-8°C sau la -20°C.

Volum probă – minim 0.5 mL ser.

Cauze de respingere a probei – specimen intens hemolizat.

Stabilitate probă – 7 zile la 2-8°C; 6 luni la -20°C; nu decongelaţi/recongelaţi.

Metodă – imunochimică cu detecţie prin electrochemiluminiscenţă (ECLIA).

Valori de referinţă – sunt dependente de vârstă şi sex:

 

Vârstă

Valori (mUI/mL)

Bărbaţi

Femei

0-1 luna

0.1-7.8

0.1-7.8

2-12 luni

<0.1-0.4

<0.1-0.4

1-5 ani

0-1.3

0-0.5

6-10 ani

0-1.4

0-3.1

11-13 ani

0.1-7.8

0-11.9

14 -17 ani

1.3-9.8

1-95.6

>=18 ani

1.7-8.6

La femei nivelul de LH variază şi în funcţie de fazele ciclului menstrual:

Faza ciclului menstrual

Valori (mUI/mL)

• faza foliculară

2.4-12.6

• faza ovulatorie

14.0-95.6

• faza luteală

1.0-11.4

• postmenopauză

7.7-58.5

Factor de conversie: mUI/mL = UI/L.

Limita de detecţie – 0.1 mUI/mL. 

Limite şi interferenţe

   Secreţia de LH este pulsatilă (cu variaţii importante în diferite faze ale ciclului menstrual, dar şi cu variaţii circadiene) ca răspuns la eliberarea intermitentă de GnRH. De aceea, interpretarea valorii unei singure determinări este dificilă. S-a sugerat amestecul în părţi egale de seruri obţinute după recoltări  la 15-30 minute interval, pentru a reduce efectul secreţiei pulsatile.

 • Medicamente

Creşteri: acid valproic, bromocriptina, clomifen, hidrocortizon, naloxon, spironolactona1.

Scăderi: digoxin, analogi ai GnRH (gonadotropin releasing hormone) în administrare continuă, megestrol, (suprimă vârful producţiei de LH),  noretindrona, contraceptive orale, fenitoin, fenotiazine, pravastatin, progesteron (suprimă vârful producţiei de LH), stanozolol1.

Efecte variabile: estrogeni (dietilstilbestrol, etinilestradiol, mestranol), cu efecte variabile în funcţie de doza şi de durata administrării (dozele mari produc scăderi ale LH; dozele mici produc creşteri ale LH; efectele durează numai câteva zile), ketoconazol, finasterid, tamoxifen, acid valproic1;6.

 • Interferenţe analitice

Pot produce interferenţe cu unele componente ale kit-ului şi conduce la rezultate neconcludente următoarele:

– tratamentul cu biotină în doze mari (>5 mg/zi); de aceea se recomandă ca recoltarea de sânge să se facă după minimum 8 ore de la ultima administrare;

– titrurile foarte crescute de anticorpi anti-streptavidina şi anti-ruteniu.

 Bibliografie

1. Frances Fischbach. Effects of the Most Commonly Used Drugs on Frequently Ordered Laboratory Tests. In A Manual of Laboratory and Diagnostic Tests. Lippincott Williams & Wilkins, USA, 8 Ed., 2009, 1245.

2. Henry John Bernard. Evaluation of endocrine function. In Clinical Diagnosis and Management by Laboratory Methods. ASM Press, USA, 20 Ed., 1998, 402-404.

3. Ion Teodorescu Exarcu. Hormonii adenohipofizari. În Fiziologia şi fiziopatologia sistemului endocrin. Editura Medicală, România, Ed. 1989, 225-235.

4. Ion Teodorescu Exarcu. Fiziopatologia hormonilor gonadotropi. În Fiziologia şi fiziopatologia sistemului endocrin. Editura Medicală, România, Ed. 1989, 314-319.

5. Jacques Wallach. Afecţiuni endocrine. În Interpretarea testelor de diagnostic. Editura Stiinţelor Medicale, România, Ed. 7, 2001, 882-883.

6. Laborator Synevo. Referinţele specifice tehnologiei de lucru utilizate. 2010. Ref Type: Catalog.

7. Laboratory Corporation of America. Directory of Services and Interpretive Guide. Luteinizing Hormone (LH), Serum. www.labcorp.com 2010. Ref Type: Internet Communication.

Echipa noastra

Sample image

Dr. Crenguta Belegan

Medic medicina de laborator
Competenta in homeopatie
Psihoterapeut Psihoterapie Pozitiva
Sample image

Chim. Irina Ion

Chimist medical specialist

Sample image
As.Cristina Tudorache
Asistent medical generalist

Parteneri

 • Bivaria Grup SRL
 • Biometria Medical Services SRL
 • Avena Medica SRL
 • A&A Pro Diagnostic SRL
 • SANIMED IMPEX SRL
 • IDEAL SOFT-CONSULTING SRL
 • STERICYCLE ROMANIA SRL
 • SC QUARTZ SECURITY CONTROLS SRL
Vă suntem alături pentru ca:
-fiecare persoană este un tot unitar, nu un ansamblu de organe independente care suferă de ceva boală!
-fiecare persoană este unică și pentru vindecare are nevoie de o abordare holistică individualizata a corpului, minții și sufletului integrate în mediul și situația de viață trăită deja!
-dorim sa realizam un parteneriat terapeutic, astfel încât să grăbim restabilirea echilibrului funcțional și emoțional, deopotrivă!
-respectăm omul și susținem mecanismele proprii de vindecare ale acestuia, ajutându-l să și le descopere!

"Crenguta Belegan este un psiholog la care merg cu drag. Este serioasa si dedicata profesiei pe care o practica. Am avut multe realizari, momente nepretuite de "aha" care m-au ajutat sa progresez (la care am ajuns, evident cu ajutorul Crengutei). 

M-am descoperit, redescoperit, inventat si reinventat pe tot acest drum al transformarii si îmbunatatirii personale. Nu am crezut vreodata ca in cateva luni ma pot afla unde sunt acum, undeva unde pot sa spun cu mandrie ca ma simt mai in viata mea.

Psihoterapia a meritat si daca ar fi sa o iau de la inceput alaturi de Crenguța, as face-o!"

A.C-studenta

”Am ajuns in cabinetul d-nei psiholog cu fiica mea de 11 ani, dupa ce am constatat ca avea gesturi repetitive, lucru ce mi-a dat de gandit. Dupa cateva sedinte de evaluare s-a dovedit ca fiica mea facea acele gesturi din anxietate si era modul ei de a-si gestiona emotiile.  Am hotarat impreuna cu d-na psiholog sa continuam si progresiv am reusit sa rezolvam problema. Susínuta si acasa, fetita mea a invatat ca tot ceea ce simte trebuie sa si exprime (frica, mahnire, bucurie, tristete). Increderea in ea a crescut vizibil. Ulterior a urmat si un curs de dezvoltare personala, pentru a fi pregatita sa faca fata provocarilor ce vor urma in perioada gimnaziala.

Cu respect si multumire, N.L.”

„Ziua în care am ajuns în biroul de psihoterapie al Crengutei, a fost ziua în care viata mea și a familiei mele s-a schimbat total. De la o stare de confuzie maxima ce ținea de o perioada destul de lunga, în mai puțin de 3 ședințe am înțeles emoțiile și am putut gestiona altfel fiecare situație apărută. Este cea mai buna investiție în mine, făcută pana acum. OL”

„Pentru băiețelul meu, Darius, homeopatia a fost salvare! Doi medici pediatri ne îndrumaseră către București până să o întâlnim pe doamna doctor! Am încercat homeopatia și de la vârsta de 2 ani și șase luni până la 5 ani și două lui nu am mai folosit antibiotic, am scăpat de operație și țin să precizez că Darius a mers la grădiniță negreșit. La început virozele, pentru că au fost doar viroze, pentru care medicii pediatri întâlniți foloseau antibiotic, au fost destul de violente, dar cu încrederea și calmul doamnei doctor le-am depășit. Pentru noi ați făcut și faceți minuni! Vă mulțumim din suflet." I.M.