Sample image

Analize medicale

Analizele medicale sunt facute pentru verificarea starii de sanatate, dar si pentru diagnosticarea unei afectiuni, pentru evaluarea severitatii unei boli ori pentru monitorizarea raspunsului pe care organismul il are la un anumit tratament.       AFLA MAI MULTE      

Sample image 2

Homeopatia

Homeopatia este o metoda de tratament care stimuleaza tendinta naturala de vindecare a organismului, folosind preparate din substante de origine minerala, vegetala si animala preparate in laboratoare specializate.                                   AFLA MAI MULTE     

Sample image

Psihologie

Psihologia este studiul funcțiilor si proceselor mentale, a experiențelor interioare și subiective - precum gandurile, emoțiile, conștiința, motivarea, percepția noastra proprie si a altora și personalitatea.                                                       AFLA MAI MULTE     

Sample image

Psihoterapie

Psihoterapia consta intr-o serie de tehnici care au ca scop  tratarea sanatatii mentale, emotionale, precum si unele afectiuni psihiatrice, fiind frecvent utilizata pentru problemele care se acumuleaza de-a lungul timpului.                       AFLA MAI MULTE    

Informaţii generale

     Progesteronul este un hormon steroid produs de celulele corpului galben ovarian, iar în timpul sarcinii de căre placentă. Concentraţia progesteronului prezintă strânse corelaţii cu dezvoltarea şi regresia corpului galben. În timp ce progesteronul este puţin detectabil în faza foliculară, se observă o creştere a nivelului de progesteron în ziua anterioară ovulaţiei. Sinteza crescută de progesteron se menţine de-a lungul fazei luteale. Determinarea nivelului de progesteron reprezintă cel mai bun test de confirmare a producerii ovulaţiei. În a doua jumătate a ciclului pregnandiolul este eliminat prin urină, fiind principalul produs de degradare al progesteronului.

   În cursul sarcinii se înregistrează o creştere progresivă a nivelului de progesteron între săptămânile 9 şi 32, adesea de 100 de ori faţă de nivelul anterior sarcinii. Concentraţia de progesteron este mai mare în caz de sarcină multiplă, comparativ cu sarcina unică.

   Uterul reprezintă cel mai important organ-ţintă al progesteronului. Progesteronul realizează transformarea mucoasei uterine într-un ţesut bogat în glande (faza secretorie), care va favoriza implantarea intrauterină a ovulului fecundat. În timpul sarcinii progesteronul inhibă contracţiile miometrului, dar scade şi sensibilitatea la stimulii fiziologici ai contracţiei. În glandele mamare progesteronul (împreună cu estradiolul) stimulează proliferarea şi aranjarea secretorie a alveolelor.

Recomandări pentru determinarea progesteronului

La femei: detectarea ovulaţiei şi urmărirea fazei luteale, stabilirea formării şi funcţionării corpului galben, stabilirea statusului funcţional al corpului galben la pacientele cu infertilitate, funcţionarea placentei pe parcursul sarcinii, testarea funcţiei ovariene, tumori ovariene, chisturi ovariene, iminenţa de avort, moarte fetală, toxemie de sarcină. Nivelurile serice de progesteron împreună cu beta-HCG permit diferenţierea sarcinii uterine normale de sarcină ectopică sau sarcină uterină anormală.

Pregătire pacient – à jeun (pe nemâncate). Pacientele vor menţiona :

 • data ultimei menstruaţii;
 • trimestrul de sarcină.

Specimen recoltat – sânge venos.

Recipient de recoltare – vacutainer fără anticoagulant, cu/fără gel separator.

Prelucrare necesară după recoltare – se separă serul prin centrifugare; se lucrează serul proaspăt; dacă acest lucru nu este posibil, serul se păstrează la 2-8°C sau la -20°C.

Volum probă – minim 0.5 mL ser.

Cauze de respingere a probei – specimen intens hemolizat.

Stabilitate probă – 5 zile la 2-8°C; 6 luni la -20°C; nu decongelaţi/recongelaţi.

Metodă – imunochimică cu detecţie prin electrochemiluminiscenţă (ECLIA).

Valori de referinţă – Sunt dependente de vârstă şi sex, iar la femei şi de perioada ciclului menstrual:

Sex

Valori de referinţă (nmol/L)

Femei

• faza foliculara

• faza ovulatorie

• faza luteala

• postmenopauza

0.18 – 2.84

0.38 – 38.1

5.82 – 75.9

<0.16* – 0.4

Bărbaţi

<0.16* – 0.47

 • Prepubertar: 0.3-1.8 nmol/L
 • Trimestrul I de sarcină: 35 – 141 nmol/L
 • Trimestrul II de sarcină: 80.8 – 264 nmol/L
 • Trimestrul III de sarcină: 187 – 681 nmol/L

*< sub limita de detectie a aparatului

Factori de conversie: nmol/L x 0.314 = ng/mL;  ng/mL x 3.18 = nmol/L.

Limita de detecţie – 0.095 nmol/L (0.030ng/mL). 

Valori critice – <16 nmol/L: sarcină neviabilă; 16-32 nmol/L: sarcină patologică.

Limite şi interferenţe

 • Medicamente

Creşteri: corticosteron, clomifen (creşteri peste normal în faza luteală), 11-deoxicortisol, 11-deoxicorticosteron, dihidroprogesteron, dibenzodiazepina, fenotiazina, hidroxiprogesteron, ketoconazol, pregnandiona (reacţie încrucişată), tamoxifen, TRH.

Scăderiacid valproic, ampicilină, carbamazepin, contraceptive orale, danazol, dopamină, ergotamină, etinilestradiol, fenilbutazonă în doze terapeutice, fenitoin, levodopa, medroxiprogesteron, pentobarbital, pravastatin, PGF-2alfa (dinoprost, trometamina).

 • Interferenţe analitice

Pot produce interferenţe cu unele componente ale kit-ului şi conduce la rezultate neconcludente următoarele:

– tratamentul cu biotină în doze mari (>5 mg/zi); de aceea se recomandă ca recoltarea de sânge să se facă după minimum 8 ore de la ultima administrare;

– titrurile foarte crescute de anticorpi anti-streptavidina şi anti-ruteniu.

Bibliografie

1. Frances Fischbach. Chemistry Studies. In A Manual of Laboratory and Diagnostic Tests. Lippincott Williams & Wilkins, USA, 8 Ed., 2009, 405-407.

2. Frances Fischbach. Effects of the Most Commonly Used Drugs on Frequently Ordered Laboratory Tests. In A Manual of Laboratory and Diagnostic Tests. Lippincott Williams & Wilkins, USA, 8 Ed., 2009, 1251.

3. Henry John Bernard. Evaluation of endocrine function. In Clinical Diagnosis and Management by Laboratory Methods. ASM Press, USA, 20 Ed., 1998, 338-339.

4. Ion Teodorescu Exarcu. Fiziopatologia ovarului. În Fiziologia şi fiziopatologia sistemului endocrin. Editura Medicală, România, Ed. 1989, 1046-1060.

5. Ion Teodorescu Exarcu. Fiziologia ovarului. În Fiziologia şi fiziopatologia sistemului endocrin. Editura Medicală, România, Ed. 1989, 1001-1035 .

6. Jacques Wallach. Afecţiuni endocrine. În Interpretarea testelor de diagnostic. Editura Stiinţelor Medicale, Romania, Ed. 7, 2001, 878.

7. Laborator Synevo. Referinţele specifice tehnologiei de lucru utilizate. 2010. Ref Type: Catalog.

8. Laboratory Corporation of America. Directory of Services and Interpretive Guide. Progesterone. www.labcorp.com 2010. Ref Type: Internet Communication.

 

Echipa noastra

Sample image

Dr. Crenguta Belegan

Medic medicina de laborator
Competenta in homeopatie
Psihoterapeut Psihoterapie Pozitiva
Sample image

Chim. Irina Ion

Chimist medical specialist

Sample image
As.Cristina Tudorache
Asistent medical generalist

Parteneri

 • Bivaria Grup SRL
 • Biometria Medical Services SRL
 • Avena Medica SRL
 • A&A Pro Diagnostic SRL
 • SANIMED IMPEX SRL
 • IDEAL SOFT-CONSULTING SRL
 • STERICYCLE ROMANIA SRL
 • SC QUARTZ SECURITY CONTROLS SRL
Vă suntem alături pentru ca:
-fiecare persoană este un tot unitar, nu un ansamblu de organe independente care suferă de ceva boală!
-fiecare persoană este unică și pentru vindecare are nevoie de o abordare holistică individualizata a corpului, minții și sufletului integrate în mediul și situația de viață trăită deja!
-dorim sa realizam un parteneriat terapeutic, astfel încât să grăbim restabilirea echilibrului funcțional și emoțional, deopotrivă!
-respectăm omul și susținem mecanismele proprii de vindecare ale acestuia, ajutându-l să și le descopere!

"Crenguta Belegan este un psiholog la care merg cu drag. Este serioasa si dedicata profesiei pe care o practica. Am avut multe realizari, momente nepretuite de "aha" care m-au ajutat sa progresez (la care am ajuns, evident cu ajutorul Crengutei). 

M-am descoperit, redescoperit, inventat si reinventat pe tot acest drum al transformarii si îmbunatatirii personale. Nu am crezut vreodata ca in cateva luni ma pot afla unde sunt acum, undeva unde pot sa spun cu mandrie ca ma simt mai in viata mea.

Psihoterapia a meritat si daca ar fi sa o iau de la inceput alaturi de Crenguța, as face-o!"

A.C-studenta

”Am ajuns in cabinetul d-nei psiholog cu fiica mea de 11 ani, dupa ce am constatat ca avea gesturi repetitive, lucru ce mi-a dat de gandit. Dupa cateva sedinte de evaluare s-a dovedit ca fiica mea facea acele gesturi din anxietate si era modul ei de a-si gestiona emotiile.  Am hotarat impreuna cu d-na psiholog sa continuam si progresiv am reusit sa rezolvam problema. Susínuta si acasa, fetita mea a invatat ca tot ceea ce simte trebuie sa si exprime (frica, mahnire, bucurie, tristete). Increderea in ea a crescut vizibil. Ulterior a urmat si un curs de dezvoltare personala, pentru a fi pregatita sa faca fata provocarilor ce vor urma in perioada gimnaziala.

Cu respect si multumire, N.L.”

„Ziua în care am ajuns în biroul de psihoterapie al Crengutei, a fost ziua în care viata mea și a familiei mele s-a schimbat total. De la o stare de confuzie maxima ce ținea de o perioada destul de lunga, în mai puțin de 3 ședințe am înțeles emoțiile și am putut gestiona altfel fiecare situație apărută. Este cea mai buna investiție în mine, făcută pana acum. OL”

„Pentru băiețelul meu, Darius, homeopatia a fost salvare! Doi medici pediatri ne îndrumaseră către București până să o întâlnim pe doamna doctor! Am încercat homeopatia și de la vârsta de 2 ani și șase luni până la 5 ani și două lui nu am mai folosit antibiotic, am scăpat de operație și țin să precizez că Darius a mers la grădiniță negreșit. La început virozele, pentru că au fost doar viroze, pentru care medicii pediatri întâlniți foloseau antibiotic, au fost destul de violente, dar cu încrederea și calmul doamnei doctor le-am depășit. Pentru noi ați făcut și faceți minuni! Vă mulțumim din suflet." I.M.