Sample image

Analize medicale

Analizele medicale sunt facute pentru verificarea starii de sanatate, dar si pentru diagnosticarea unei afectiuni, pentru evaluarea severitatii unei boli ori pentru monitorizarea raspunsului pe care organismul il are la un anumit tratament.       AFLA MAI MULTE      

Sample image 2

Homeopatia

Homeopatia este o metoda de tratament care stimuleaza tendinta naturala de vindecare a organismului, folosind preparate din substante de origine minerala, vegetala si animala preparate in laboratoare specializate.                                   AFLA MAI MULTE     

Sample image

Psihologie

Psihologia este studiul funcțiilor si proceselor mentale, a experiențelor interioare și subiective - precum gandurile, emoțiile, conștiința, motivarea, percepția noastra proprie si a altora și personalitatea.                                                       AFLA MAI MULTE     

Sample image

Psihoterapie

Psihoterapia consta intr-o serie de tehnici care au ca scop  tratarea sanatatii mentale, emotionale, precum si unele afectiuni psihiatrice, fiind frecvent utilizata pentru problemele care se acumuleaza de-a lungul timpului.                       AFLA MAI MULTE    

Informaţii generale

   Virusul imunodeficienţei umane (HIV), agentul etiologic al sindromului imunodeficienţei umane dobândite (SIDA), este un retrovirus, care are capacitatea de a infecta şi distruge limfocitele T helper.

Există două tipuri de HIV, fiecare cu mai multe subtipuri, diferenţiate pe zone geografice:

HIV-1

 • mai virulent;
 • responsabil de epidemia globală actuală;
 • severitatea infecţiei variază de la o persoană la alta;

HIV-2

 • descoperit iniţial în vestul Africii;
 • transmiterea nu este atât de eficientă ca în cazul HIV-1;
 • genomul său este mai înrudit cu genomul SIV decât în cazul HIV-1.

   HIV se transmite prin sânge contaminat şi derivate de sânge, prin contact sexual şi de la mama infectată la copil, în timpul şi după naştere. Principalele grupe de risc sunt: homosexualii, hemofilicii şi primitorii de sânge, prostituatele, toxicomanii care folosesc droguri injectabile, personalul medico-sanitar.

   În ceea ce priveşte infecţia neonatală, 40% dintre sugarii născuţi de mame infectate dobândesc infecţia HIV şi 30% dintre sugarii infectaţi sunt pozitivi la naştere (ARN-HIV prezent), element ce sugerează infecţie in utero, în timp ce 75% sunt HIV-negativi la naştere, dar pozitivi după 7 zile, ceea ce sugerează infecţie intrapartum. >90% dintre sugarii infectaţi sunt HIV-pozitivi la 14 zile.

   Depistarea gravidelor HIV-pozitive este esenţială pentru prevenirea transmiterii infecţiei la făt. ACTG 076 a fost primul studiu clinic care a demonstrat eficienţa terapiei antiretrovirale în prevenirea transmiterii verticale a infecţiei. Astfel administrarea orală de zidovudin (AZT) în săptămânile 14-34 de sarcină, urmată de administrarea intravenoasă de AZT în cursul travaliului reduce rata de transmitere a infecţiei cu 67%.

   Evoluţia infecţiei HIV se desfăşoară în decurs de cel mult 10 ani, finalul survenind prin SIDA, al cărui sfârşit letal se consumă în câteva luni sau ani de la debutul bolii.

Producţia de anticorpi este detectabilă după 4-12 săptămâni de la infecţie şi durează toată viaţa.

Pregătire pacient – à jeun (pe nemâncate).

Specimen recoltat – sânge venos.

Recipient de recoltare – vacutainer fără anticoagulant cu/fără gel separator.

Prelucrare necesară după recoltare – se separă serul prin centrifugare.

Volum probă – minim 0.5 mL ser

Cauze de respingere a probei – specimen hemolizat; specimen expus la temperaturi ridicate; specimen contaminat bacterian.

Stabilitate probă – serul este stabil 3 zile la 25°C; 10 zile la 2-8°C; timp îndelungat la -20°C; evitaţi decongelarea/recongelarea.

Metodă – imunochimică cu detecţie prin electrochemiluminiscenţă (ECLIA).

   Testul HIV combi este un test de generaţia a 4-a care combină detecţia anticorpilor HIV cu cea a antigenului. Sunt recunoscute astfel toate grupele şi subtipurile majore de HIV-1, inclusiv divergentul grup O şi HIV-2. Detecţia simultană a antigenului şi anticorpilor conduce la o sensibilitate clinică mai mare în faza precoce de seroconversie. În plus permite o identificare mai bună a pacienţilor aflaţi în stadiu avansat al bolii, care prezintă modificări ale antigenemiei şi sintezei de anticorpi.

Obţinerea unui rezultat reactiv impune confirmarea prin testul Western blot.

Valori de referinţă – anti-HIV 1+2 negativ.

Limite şi interferenţe

   Există o “fereastră serologică” (6-12 săptămâni de la contactul infectant), adică o perioadă când HIV se găseşte în sânge şi celelalte produse, dar anticorpii nu au apărut încă. Acest sange donat poate transmite HIV!

   Anticorpii de tip IgG traversează placenta în cursul ultimului trimestru de sarcină; toţi sugarii născuţi de către mame infectate cu HIV-1 sunt seropozitivi pentru HIV-1 timp de aproximativ 18 luni. Datorită transferului pasiv de anticorpi materni anti-HIV, testele serologice sunt dificil de interpretat la sugari. Metoda de elecţie pentru diagnosticul infecţiei neonatale este PCR pentru ARN HIV.

 • Interferenţe analitice

Pot produce interferenţe cu unele componente ale kit-ului şi conduce la rezultate eronate următoarele:

– tratamentul cu biotină în doze mari (>5 mg/zi); de aceea se recomandă ca recoltarea de sânge să se facă după minimum 8 ore de la ultima administrare;

– titrurile foarte crescute de anticorpi anti-streptavidină şi anti-ruteniu;

– anticorpii monoclonali proveniţi de la şoarece administraţi la unii pacienţi în scop diagnostic sau terapeutic.

Bibliografie

1. Ann M. Gronowski. Screening and Diagnosis of Congenital Infections. In Handbook of Clinical Laboratory Testing During Pregnancy. Totowa, NJ: Humana Press ed. 2004, 258-260.

2. Laborator Synevo. Referinţele specifice tehnologiei de lucru utilizate 2010. Ref Type: Catalog.

3. Lothar Thomas. Viral Diseases. In Clinical Laboratory Diagnostics – Use and Assessment of Clinical Laboratory Results. TH-Books Verlagsgesellschaft mbH, Frankfurt /Main, Ed. 1, 1998, 1240-1243.

4. Wallach J. Sindromul imunodeficienţei dobândite (SIDA). În Interpretarea testelor de diagnostic. Editura Stiinţelor Medicale, România, Ed.7, 2001, 1088-1090.

Echipa noastra

Sample image

Dr. Crenguta Belegan

Medic medicina de laborator
Competenta in homeopatie
Psihoterapeut Psihoterapie Pozitiva
Sample image

Chim. Irina Ion

Chimist medical specialist

Sample image
As.Cristina Tudorache
Asistent medical generalist

Parteneri

 • Bivaria Grup SRL
 • Biometria Medical Services SRL
 • Avena Medica SRL
 • A&A Pro Diagnostic SRL
 • SANIMED IMPEX SRL
 • IDEAL SOFT-CONSULTING SRL
 • STERICYCLE ROMANIA SRL
 • SC QUARTZ SECURITY CONTROLS SRL
Vă suntem alături pentru ca:
-fiecare persoană este un tot unitar, nu un ansamblu de organe independente care suferă de ceva boală!
-fiecare persoană este unică și pentru vindecare are nevoie de o abordare holistică individualizata a corpului, minții și sufletului integrate în mediul și situația de viață trăită deja!
-dorim sa realizam un parteneriat terapeutic, astfel încât să grăbim restabilirea echilibrului funcțional și emoțional, deopotrivă!
-respectăm omul și susținem mecanismele proprii de vindecare ale acestuia, ajutându-l să și le descopere!

"Crenguta Belegan este un psiholog la care merg cu drag. Este serioasa si dedicata profesiei pe care o practica. Am avut multe realizari, momente nepretuite de "aha" care m-au ajutat sa progresez (la care am ajuns, evident cu ajutorul Crengutei). 

M-am descoperit, redescoperit, inventat si reinventat pe tot acest drum al transformarii si îmbunatatirii personale. Nu am crezut vreodata ca in cateva luni ma pot afla unde sunt acum, undeva unde pot sa spun cu mandrie ca ma simt mai in viata mea.

Psihoterapia a meritat si daca ar fi sa o iau de la inceput alaturi de Crenguța, as face-o!"

A.C-studenta

”Am ajuns in cabinetul d-nei psiholog cu fiica mea de 11 ani, dupa ce am constatat ca avea gesturi repetitive, lucru ce mi-a dat de gandit. Dupa cateva sedinte de evaluare s-a dovedit ca fiica mea facea acele gesturi din anxietate si era modul ei de a-si gestiona emotiile.  Am hotarat impreuna cu d-na psiholog sa continuam si progresiv am reusit sa rezolvam problema. Susínuta si acasa, fetita mea a invatat ca tot ceea ce simte trebuie sa si exprime (frica, mahnire, bucurie, tristete). Increderea in ea a crescut vizibil. Ulterior a urmat si un curs de dezvoltare personala, pentru a fi pregatita sa faca fata provocarilor ce vor urma in perioada gimnaziala.

Cu respect si multumire, N.L.”

„Ziua în care am ajuns în biroul de psihoterapie al Crengutei, a fost ziua în care viata mea și a familiei mele s-a schimbat total. De la o stare de confuzie maxima ce ținea de o perioada destul de lunga, în mai puțin de 3 ședințe am înțeles emoțiile și am putut gestiona altfel fiecare situație apărută. Este cea mai buna investiție în mine, făcută pana acum. OL”

„Pentru băiețelul meu, Darius, homeopatia a fost salvare! Doi medici pediatri ne îndrumaseră către București până să o întâlnim pe doamna doctor! Am încercat homeopatia și de la vârsta de 2 ani și șase luni până la 5 ani și două lui nu am mai folosit antibiotic, am scăpat de operație și țin să precizez că Darius a mers la grădiniță negreșit. La început virozele, pentru că au fost doar viroze, pentru care medicii pediatri întâlniți foloseau antibiotic, au fost destul de violente, dar cu încrederea și calmul doamnei doctor le-am depășit. Pentru noi ați făcut și faceți minuni! Vă mulțumim din suflet." I.M.