Sample image

Analize medicale

Analizele medicale sunt facute pentru verificarea starii de sanatate, dar si pentru diagnosticarea unei afectiuni, pentru evaluarea severitatii unei boli ori pentru monitorizarea raspunsului pe care organismul il are la un anumit tratament.       AFLA MAI MULTE      

Sample image 2

Homeopatia

Homeopatia este o metoda de tratament care stimuleaza tendinta naturala de vindecare a organismului, folosind preparate din substante de origine minerala, vegetala si animala preparate in laboratoare specializate.                                   AFLA MAI MULTE     

Sample image

Psihologie

Psihologia este studiul funcțiilor si proceselor mentale, a experiențelor interioare și subiective - precum gandurile, emoțiile, conștiința, motivarea, percepția noastra proprie si a altora și personalitatea.                                                       AFLA MAI MULTE     

Sample image

Psihoterapie

Psihoterapia consta intr-o serie de tehnici care au ca scop  tratarea sanatatii mentale, emotionale, precum si unele afectiuni psihiatrice, fiind frecvent utilizata pentru problemele care se acumuleaza de-a lungul timpului.                       AFLA MAI MULTE    

Informatii generale

   Creatinkinaza este o enzima ce se gaseste in concentratii crescute in miocard si muschii scheletici si, in concentratii mult mai mici, la nivelul creierului1. CK are o structura dimerica si apare sub 4 forme: izoenzima mitocondriala si izoenzimele citosolice cu 3 fractiuni: CK-MM (musculara), CK-MB (miocardica), CK-BB (cerebrala).

   La indivizii sanatosi, nivelul creatinkinazei totale este dat, aproape in totalitate, de izoenzima MM.

Recomandari pentru determinarea creatinkinazei – diagnosticul infarctului miocardic acut si al diverselor afectiuni musculare.

Pregatire pacient  à jeun (pe nemancate) sau postprandial; inainte de recoltare pacientul nu va face exercitii fizice.

Specimen recoltat – sange venos.

Recipient de recoltare  vacutainer fara anticoagulant cu/fara gel separator. 

Prelucrare necesara dupa recoltare – se separa serul prin centrifugare.

Volum proba – minim 0.5 mL ser.

Cauze de respingere a probei – specimen hemolizat.

Stabilitate proba  serul separat este stabil 2 zile la temperatura camerei; 7 zile la 4-8°C; 1 luna la -20°C.

Metoda – spectrofotometrica (kinetica).

Valori de referinta 

Sex

Valori ( U/L)

Femei3

<192  

Barbati3

<308

 Factor de conversie:U/L x 0.0167=mkat/L

Limita de detectie – 0.05 µkat/L (3 U/L).

Interpretarea rezultatelor

Cresteri

Scaderi

• infarct miocardic acut (la 4-6 ore de la debut); • miocardita severa;

• dupa interventie chirurgicala deschisa pe cord si defribilare electrica

• distrofie musculara Duchenne, polimiozita/dermatomiozita, traumatisme musculare;

• rabdomioliza in cadrul intoxicatiei cu cocaina;

• sindromul mialgie-eozinofilie;

• hipertermie maligna

• convulsii,

• ischemie,

• hemoragie subarahnoidiana;

• sindrom Reye.

• reflecta de obicei reducerea masei musculare asociata cu tumori in stadiu metastatic, corticoterapie, boala alcoolica a ficatului, colagenoze.

 

Limite si interferente

  In infarctul miocardic acut determinarea creatinkinazei MB ofera indicatii mult mai precise despre afectarea miocardica decat creatinkinaza totala.

  Uneori, CK total este normal, in prezenta unei valori crescute de CK-MB.

  Efortul fizic sustinut, ridicarea de greutati sau travaliul pot determina cresteri de CK.

  Injectiile intramusculare pot determina ocazional cresteri variabile de 2-6 ori peste valoarea normala.

  • Medicamente

Cresteri: acid aminocaproic, amfotericina B, captopril, carbenoxolona, carteolol, clindamicina, clorpromazina, clofibrat, clonidina, colchicina, ciclopropan, danazol, diclofenac, digoxin, gemfibrozil, haloperidol, inhibitori ai 3-hidroxi 3-metilglutaril CoA reductazei (ex: lovastatin), insulina, izotretinoin, labetalol, lamivudina, levamisol, lidocaina, litiu, D-penicilamina, pindolol, proclorperazina, propranolol, streptokinaza, trimetroprim, zalcitabin.

Scaderi: acid ascorbic, amikacin, aspirina, dantrolen, prednison

  • Interferente analitice

Hemoliza poate determina cresteri ale enzimei CK.

Bibliografie

1. Frances Fischbach.Chemistry Studies. In A Manual of Laboratory and Diagnostic Tests. Lippincott Williams & Wilkins, USA, 8 ed. 2009, 423-426.

2. Frances Fischbach.Effects of Drugs on Laboratory Tests. In A Manual of Laboratory and Diagnostic Tests. Lippincott Williams & Wilkins, USA, 8 ed. 2009, 1235.

3. Laborator Synevo. Referinte specifice tehnologiei de lucru utilizate 2010. Ref Type: Catalog

4. Laboratory Corporation of America.Directory of Services and Interpretive Guide. Creatine Kinase (CK),Serum. www.labcorp.com . 2003. Ref Type: Internet Communication

5. Lothar Thomas.Cardiac diseases. In Clinical Laboratory Diagnostics-Use and Assessment of Clinical Laboratory Results. TH-Books Verlagsgesellschaft mbH, Frankfurt /Main, Germany,1 ed. 1998, 102.

Echipa noastra

Sample image

Dr. Crenguta Belegan

Medic medicina de laborator
Competenta in homeopatie
Psihoterapeut Psihoterapie Pozitiva
Sample image

Chim. Irina Ion

Chimist medical specialist

Sample image
As.Cristina Tudorache
Asistent medical generalist

Parteneri

  • Bivaria Grup SRL
  • Biometria Medical Services SRL
  • Avena Medica SRL
  • A&A Pro Diagnostic SRL
  • SANIMED IMPEX SRL
  • IDEAL SOFT-CONSULTING SRL
  • STERICYCLE ROMANIA SRL
  • SC QUARTZ SECURITY CONTROLS SRL
Vă suntem alături pentru ca:
-fiecare persoană este un tot unitar, nu un ansamblu de organe independente care suferă de ceva boală!
-fiecare persoană este unică și pentru vindecare are nevoie de o abordare holistică individualizata a corpului, minții și sufletului integrate în mediul și situația de viață trăită deja!
-dorim sa realizam un parteneriat terapeutic, astfel încât să grăbim restabilirea echilibrului funcțional și emoțional, deopotrivă!
-respectăm omul și susținem mecanismele proprii de vindecare ale acestuia, ajutându-l să și le descopere!

"Crenguta Belegan este un psiholog la care merg cu drag. Este serioasa si dedicata profesiei pe care o practica. Am avut multe realizari, momente nepretuite de "aha" care m-au ajutat sa progresez (la care am ajuns, evident cu ajutorul Crengutei). 

M-am descoperit, redescoperit, inventat si reinventat pe tot acest drum al transformarii si îmbunatatirii personale. Nu am crezut vreodata ca in cateva luni ma pot afla unde sunt acum, undeva unde pot sa spun cu mandrie ca ma simt mai in viata mea.

Psihoterapia a meritat si daca ar fi sa o iau de la inceput alaturi de Crenguța, as face-o!"

A.C-studenta

”Am ajuns in cabinetul d-nei psiholog cu fiica mea de 11 ani, dupa ce am constatat ca avea gesturi repetitive, lucru ce mi-a dat de gandit. Dupa cateva sedinte de evaluare s-a dovedit ca fiica mea facea acele gesturi din anxietate si era modul ei de a-si gestiona emotiile.  Am hotarat impreuna cu d-na psiholog sa continuam si progresiv am reusit sa rezolvam problema. Susínuta si acasa, fetita mea a invatat ca tot ceea ce simte trebuie sa si exprime (frica, mahnire, bucurie, tristete). Increderea in ea a crescut vizibil. Ulterior a urmat si un curs de dezvoltare personala, pentru a fi pregatita sa faca fata provocarilor ce vor urma in perioada gimnaziala.

Cu respect si multumire, N.L.”

„Ziua în care am ajuns în biroul de psihoterapie al Crengutei, a fost ziua în care viata mea și a familiei mele s-a schimbat total. De la o stare de confuzie maxima ce ținea de o perioada destul de lunga, în mai puțin de 3 ședințe am înțeles emoțiile și am putut gestiona altfel fiecare situație apărută. Este cea mai buna investiție în mine, făcută pana acum. OL”

„Pentru băiețelul meu, Darius, homeopatia a fost salvare! Doi medici pediatri ne îndrumaseră către București până să o întâlnim pe doamna doctor! Am încercat homeopatia și de la vârsta de 2 ani și șase luni până la 5 ani și două lui nu am mai folosit antibiotic, am scăpat de operație și țin să precizez că Darius a mers la grădiniță negreșit. La început virozele, pentru că au fost doar viroze, pentru care medicii pediatri întâlniți foloseau antibiotic, au fost destul de violente, dar cu încrederea și calmul doamnei doctor le-am depășit. Pentru noi ați făcut și faceți minuni! Vă mulțumim din suflet." I.M.