Sample image

Analize medicale

Analizele medicale sunt facute pentru verificarea starii de sanatate, dar si pentru diagnosticarea unei afectiuni, pentru evaluarea severitatii unei boli ori pentru monitorizarea raspunsului pe care organismul il are la un anumit tratament.       AFLA MAI MULTE      

Sample image 2

Homeopatia

Homeopatia este o metoda de tratament care stimuleaza tendinta naturala de vindecare a organismului, folosind preparate din substante de origine minerala, vegetala si animala preparate in laboratoare specializate.                                   AFLA MAI MULTE     

Sample image

Psihologie

Psihologia este studiul funcțiilor si proceselor mentale, a experiențelor interioare și subiective - precum gandurile, emoțiile, conștiința, motivarea, percepția noastra proprie si a altora și personalitatea.                                                       AFLA MAI MULTE     

Sample image

Psihoterapie

Psihoterapia consta intr-o serie de tehnici care au ca scop  tratarea sanatatii mentale, emotionale, precum si unele afectiuni psihiatrice, fiind frecvent utilizata pentru problemele care se acumuleaza de-a lungul timpului.                       AFLA MAI MULTE    

Analizele medicale reprezintă un ansamblu de procedee care presupun recoltarea de probe biologice esenţiale, care furnizează informaţii de bază privind buna funcţionare a organelor, cât şi stadiul de dezvoltare a anumitor afecţiuni trădate de valorile acestor probe.

Corectitudinea acestor indici de măsurare a stării de sănătate depind în mare măsură de performanţele laboratorului în care sunt efectuate analizele, însă şi pregătirea pacientului înainte de recoltarea probelor biologice este extrem de importantă. Unele dintre probe pot fi recoltate si de pacient acasa, conform unor instructructiuni mai jos detaliate.

Ce inseamna recoltarea pe “nemancate”?

De ce este atat de important sa nu mananci sau sa bei inainte de recoltare? Substantele nutritive din alimente si bauturi ajung in circulatia sanguina si pot modifica rezultatele analizelor. De exemplu, daca mananci sau bei inainte de masurarea glicemiei, nivelul zaharului in sange va fi probabil mai mare decat daca nu faci asta. Daca nu mananci si nu bei, medicul va obtine un rezultat de referinta pe care il compara cu alte rezultate, astfel incat sa aiba o imagine de ansamblu asupra nivelurilor glicemiilor dumneavoastra de-a lungul timpului. In cazul analizelor de sange la care nu respecti recomandarea de a nu manca sau a nu bea nici macar apa, serul sau plasma pot deveni lipemice (ca urmare a concentratiei crescute de lipide ce apare postprandial (dupa ce mananci)) si, in consecinta, medicul poate solicita repetarea recoltarii deoarece metodele de determinare a testelor sunt influentate de calitatea plasmei sau a serului.

Recomandarea de a nu manca si de a nu bea (nici macar apa!) este valabila si pentru exudatul faringian si, in general, pentru orice cultura sau test ce necesita recoltare de la nivelul faringelui. Explicatia este urmatoarea: daca mananci sau bei apa inainte, cantitatea de germeni scade, si tocmai acest aspect este urmarit prin efectuarea acestei investigatii.

De ce nu ai voie sa bei alcool inainte de recoltare?

In cazul unor analize de sange, cum sunt cele care evalueaza sanatatea ficatului sau nivelul trigliceridelor, ti se va recomanda sa nu bei niciun fel de alcool cu 24 de ore inainte de recoltare. Cantitati mici de alcool pot ramane pana la cateva zile in sange. Daca ai nelamuriri cu privire la consumul de alcool, discuta cu medicul inainte sa programezi recoltarea.

Cand pot sa mananc sau sa beau din nou?

Imediat dupa recoltare, poti sa mananci si sa bei din nou. Ia-ti cu tine un sendvis si o bautura pe care le poti consuma cat de repede vrei dupa recoltare.

Care sunt recomandarile in cazul copiilor?

Recomandarile de a nu manca si de a nu bea sunt valabile si pentru copii, inainte de recoltarea analizelor. Intreaba medicul pediatru despre cat ar trebui sa dureze abtinerea in cazul lor. Iti prezentam cateva sfaturi, care sa iti usureze misiunea:

 • Fa programarea pentru copil cat mai de dimineata posibil.
 • Distrage-i atentia: In orele premergatoare recoltarii, lasa-l sa se uite la desene animate sau sa se joace pe telefon.
 • Pregateste-i o gustare pe care sa o consume imediat dupa recoltare.
 • In cazul in care copilul reuseste sa fure o gura de sendvis cand tu nu esti pe faza, insa afli de acest aspect ulterior, este cel mai bine sa reprogramezi recoltarea decat sa obtii rezultate eronate.

Care sunt recomandarile pentru femeia insarcinata?

Exista o serie de analize de sange pe care este nevoie sa le efectuezi cand esti insarcinata. Acestea sunt destinate pentru a evalua eventualele probleme de sanatate pe care tu sau fatul le puteti experimenta in timpul sarcinii sau dupa nastere. Unele dintre aceste analize impun sa nu mananci sau sa bei inainte. Medicul te va sfatui cum sa te pregatesti pentru fiecare dintre analize.

Sa nu mananci inainte de analizele de sange este, de obicei, sigur, daca esti insarcinata, cu conditia sa ai o stare buna de sanatate si sa nu ai o sarcina cu risc crescut.

Pentru un plus de confort, medicul iti poate recomanda sa te hidratezi bine sau sa ramai la interior daca vremea este caniculara sau foarte umeda.

Unele femei insarcinate care nu mananca inainte de recoltare experimenteaza senzatia de arsura in piept. Prin urmare, daca treci prin stari care iti provoaca disconfort sau ai simptome care te ingrijoreaza in timp ce astepti sa ti se recolteze probele de sange, anunta imediat personalul medical.

In Concluzie!

Se recomanda sa nu mananci si sa nu bei nimic in afara de apa cu 8-12 ore inainte de recoltarea de sange pentru analize.

Asadar:

-daca programarea este la 8 dimineata si ti se recomanda sa nu mananci nimic cu 8 ore inainte, este in regula daca bei doar apa dupa miezul noptii.

-daca programarea este la 8 dimineata si ti se recomanda sa nu mananci nimic cu 12 ore inainte de recoltare, evita sa mananci si sa bei dupa ora 20.00 in seara precedenta. Apa este permisa.

Nu ar trebui sa fumezi, sa mesteci guma (nici din cea fara zahar) sau sa faci sport – acestea stimuleaza digestia, ceea ce poate afecta rezultatele, iar in cazul exudatului faringian putem obtine un rezultat fals negativ.

Daca urmezi un tratament pentru o boala cronica, ia medicamentele asa cum ti-au fost prescrise de medic; nu le lua doar daca medicul ti-a recomandat acest lucru.

Este in regula sa bei apa doar in anumite cazuri!

Nu este nici o problema daca bei apa inainte de recoltare, insa nu o face daca medicul ti-a interzis acest lucru. De exemplu: nu in cazul exudatului faringian!

Ce fel de apa sa bei? Apa de la robinet sau cea imbuteliata sunt in regula, insa, daca te-ai obisnuit sa storci o lamaie in apa, lasa pe alta data acest obicei. Inainte de recoltare, nu se recomanda nici apa carbogazoasa, bauturile acidulate sau ceaiul.

Sfat: Apa iti hidrateaza organismul si face venele mai vizibile. Hidrateaza-te bine cu doua zile inainte de recoltare.

Care sunt analizele care se recolteaza pe nemancate?

 

1.Analizele de sange sunt frecvent folosite de catre medic, fie pentru un control de rutina al starii tale de sanatate, fie pentru a diagnostica si urmari evolutia unor boli. De asemenea, medicul le poate recomanda pentru a verifica eficacitatea tratamentului prescris. Nu este necesar sa nu mananci sau sa bei inainte de toate analizele de sange. Medicul iti va specifica acest lucru atunci cand este cazul. Exista insa o serie de analize de sange care necesita abtinerea stricta de la mancare/bautura inainte de recoltare:

Glicemie (glucoza serica) – Masoara cantitatea de glucoza (zahar) din sange pentru a depista diabetul sau  un diabet la debut.

Recomandare: nu manca si nu bea cu cel putin 8 ore inainte de recoltare.

Profil lipidic – Este efectuat pentru verificarea nivelului colesterolului si a altor grasimi din sange (HLD colesterol, LDL colesterol si trigliceride). Nivelurile ridicate cresc riscul de a dezvolta boala de inima sau accident vascular cerebral.

Recomandare: nu manca si nu bea 9-12 ore inainte de recoltare pentru a vedea daca este un risc real de boli cardiovasculare.

Set de analize de rutina – Face parte adeseori din controlul medical de rutina si presupune verificarea glicemiei, a profilului lipidic, hemoleucogramei, precum si a functiei renale si hepatice.

Recomandare: nu manca si nu bea cu 10-12 ore inainte de recoltare.

Teste pentru functia renala – Sunt folosite pentru evaluarea functiei renale (cat de bine functioneaza rinichii) – creatinina, eGFR si uree serica.

Recomandare: nu manca si nu bea cu 8-12 ore inainte de recoltare.

Determinarea vitaminei B12 – Analiza masoara cantitatea de vitamina B12 (denumita si cobalamina) prezenta in sange. Aceasta ajuta la diagnosticarea unui tip specific de anemie si a altor probleme. Informeaza medicul cu privire la medicamentele pe care le iei. Unele medicamente pot interfera cu rezultatul analizei.

Recomandare: nu manca si nu bea cu 8 ore inainte de recoltare.

Sideremia – Analiza masoara nivelul fierului din organism.

Recomandare: nu manca si nu bea cu 12 ore inainte de recoltare.

Gama glutamil transferaza (GGT) – Analiza masoara nivelul enzimei GGT in organism. Valorile crescute pot indica o boala hepatica, probleme ale vezicii biliare sau abuz de alcool.

Recomandare: Medicul iti poate cere sa nu mananci cu cel putin 8 ore inainte de recoltare. Va fi nevoie ca, in ziua precedenta recoltarii, sa eviti consumul de alcool si anumite medicamente prescrise, deoarece pot afecta nivelurile GGT. Cere sfatul medicului inainte de a opri tratamentul cu anumite medicamente prescrise.

2.Exsudatul faringian şi lingual

Recoltarea se face dimineaţa, ţinându-se cont de următoarele reguli:
- NU faceţi toaleta cavitaţii bucale
- NU beţi niciun fel de lichide.
- NU mâncaţi
- NU fumaţi

În mod exceptional, se poate recolta la 3-4 ore după toaleta cavităţii bucale sau ingestia de alimente.

Pentru recoltarea secreţiilor purulente nu este necesara prelevarea pe nemancate, (mai putin cazul in care leziunea se afla in cavitatea bucala)

Nu aplicaţi creme, loţiuni sau pudră cu antibiotice pe zona din care se va face recoltarea. Se recoltează cu tampoane sterile sau cu ansa, după decontaminarea tegumentelor adiacente cu soluţie antiseptică şi, dacă este nevoie, prin puncţionarea colecţiei purulente cu acul steril de catre personal specializat.

Trebuie să ştiţi că anumite probe biologice nu necesită intervenţia personalului medical şi pot fi efectuate direct la domiciliu. Printre acestea se numără: prelevarea de urină, materii fecale şi spută. Vă prezentăm, în continuare si un scurt ghid al pacientului pentru recoltarea probelor biologice acasa.

În cele ce urmează, vă invităm să descoperiţi ce aveţi de făcut pentru fiecare probă în parte şi, mai ales, ce este interzis înainte de recoltarea anumitor probe biologice.

Pentru examenul complet de urină:

a) Pentru examenul sumar de urină (biochimie şi sediment)

Recoltaţi cca 15-20 ml din prima urină de dimineaţă, într-un recipient de unică folosinţă, cu gâtul larg şi cu capac care se închide etanş (găsiţi la farmacie) şi etichetaţi recipientul cu numele, data şi ora recoltării.

b) Pentru urocultură cantitativă

Recoltaţi din prima urină de dimineaţă sau la cel puţin 3-4 ore de la ultima micţiune, într-un recipient steril, cu gâtul larg ţi cu capac care se închide etanş. Înainte de recoltare spălaţi bine mâinile şi organele genitale externe cu apă şi săpun şi uscaţi-le cu ajutorul unor tampoane de tifon sterile.

Lăsaţi urina să curgă pentru câteva secunde şi apoi plasaţi recipientul sub jetul de urină, astfel încât să colectaţi "jetul mijlociu" de urină (circa 20 ml de urină). Astfel va scădea posibilitatea de contaminare a urinii cu microorganisme din uretra anterioară.

Pentru sugar şi copilul mic care nu are controlul voluntar al micţiunii sau pentru alţi pacienţi necooperanţi la care recoltarea este dificilă, se utilizează pungi de plastic sterile autoadezive (se pot achiziţiona de la farmacie). Instrucţiuni: decontaminaţi şi uscaţi regiunea genitală externă şi perineul, fixaţi în jurul vulvei sau penisului orificiul pungii de recoltare, transferaţi urina din punga de recoltare în recipientul de plastic cât mai repede după emisie, pentru evitarea contaminării cu floră cutanată şi faceţi transferul cu o pipetă de unică folosinţă. În lipsa pungilor de plastic sterile, trebuie pândit momentul micţiunii pentru a prinde proba într-un flacon cu gura largă.

Evitaţi contactul interiorului sau marginilor recipientului de plastic cu pielea mâinilor, coapselor sau ariei genitale, pentru a scădea riscul de contaminare cu microorganisme comensale de pe piele, închideţi etanş capacul recipientului după recoltare, etichetaţi recipientul şi înscrieţi numele, data şi ora recoltării şi aduceţi recipientul cu urină la laborator în maximum 2 ore de la recoltare (dacă nu este posibil, se menţine la frigider sau în geanta termoizolantă cu acumulatori de frig, din momentul recoltării şi pe durata transportului la laborator).

c) Pentru dozări chimice cantitative din urină (exemplu: glucoza, creatinina, proteine, calciu, magneziu, sodiu, potasiu etc.)

Recoltaţi urina pe parcursul a 24 ore (ex. de la ora 6 dimineaţa până a doua zi la aceeaşi oră), într-un recipient curat de volum corespunzător. Recipientul cu urină se păstrează de-a lungul celor 24 de ore la rece.

Pentru scaun

a) Pentru coprocultură

Recoltaţi dimineaţa din porţiunile cu aspect modificat (mucus, sânge, puroi) sau când acestea lipsesc se recoltează din locuri diferite cantităţi mici de materii fecale, din scaunul proaspăt emis spontan şi utilizaţi coprorecoltoare cu mediu de conservare şi transport (Ex. Cary Blair) prevăzute cu o linguriţă (furnizate de laborator).
Atenţie! Produsul recoltat trebuie să fie introdus în mediu. Nu se umple coprorecoltorul.

Apoi, etichetaţi recipientul şi înscrieţi numele, data şi ora recoltării şi transportaţi coprorecoltorul cu produs cât mai rapid la laborator. Pe durata transportului se menţine la temperatura camerei.

b) Pentru examenul coproparazitologic

Utilizaţi coprorecoltoare fără mediu de conservare şi transport şi recoltaţi 3 probe în interval de 10 zile (deoarece ouăle, chiştii sau larvele unor paraziţi se elimină intermitent), preferabil din scaunul de dimineaţă. Dacă se recoltează seara, se păstrează recipientul cu proba la frigider până a doua zi dimineaţa.
Atenţie! Nu se umple coprorecoltorul. Este suficienta o cantitate cat o aluna.

De asemenea, de va eticheta recipientul cu numele, data şi ora recoltării şi se va transporta cât mai rapid la laborator. Pe durata transportului se menţine la temperatura camerei.

Pentru recoltarea sputei

Recoltaţi dimineaţa (în cursul nopţii se adună secreţii mai abundente în tractul respirator). După periajul dinţilor, clătiţi energic gura cu apă şi expectoraţi într-un recipient steril de unică folosinţă (furnizat de laborator).

Atenţie! Nu se recoltează salivă ci secreţia vâscoasă care provine din căile respiratorii (trahee, bronhii).

Nu uitaţi să etichetaţi recipientul şi înscrieţi numele, data şi ora recoltării şi să transportaţi recipientul cu produs la laborator, în maximum 2 ore din momentul recoltării.

Pentru calitatea si acuratetea rezultatelor analizelor dumneavoastra, pentru orice neclaritate, va rugam adresati-va personalului medical!

Echipa noastra

Sample image

Dr. Crenguta Belegan

Medic medicina de laborator
Competenta in homeopatie
Psihoterapeut Psihoterapie Pozitiva
Sample image

Chim. Irina Ion

Chimist medical specialist

Sample image
As.Cristina Tudorache
Asistent medical generalist

Parteneri

 • Bivaria Grup SRL
 • Biometria Medical Services SRL
 • Avena Medica SRL
 • A&A Pro Diagnostic SRL
 • SANIMED IMPEX SRL
 • IDEAL SOFT-CONSULTING SRL
 • STERICYCLE ROMANIA SRL
 • SC QUARTZ SECURITY CONTROLS SRL
Vă suntem alături pentru ca:
-fiecare persoană este un tot unitar, nu un ansamblu de organe independente care suferă de ceva boală!
-fiecare persoană este unică și pentru vindecare are nevoie de o abordare holistică individualizata a corpului, minții și sufletului integrate în mediul și situația de viață trăită deja!
-dorim sa realizam un parteneriat terapeutic, astfel încât să grăbim restabilirea echilibrului funcțional și emoțional, deopotrivă!
-respectăm omul și susținem mecanismele proprii de vindecare ale acestuia, ajutându-l să și le descopere!

"Crenguta Belegan este un psiholog la care merg cu drag. Este serioasa si dedicata profesiei pe care o practica. Am avut multe realizari, momente nepretuite de "aha" care m-au ajutat sa progresez (la care am ajuns, evident cu ajutorul Crengutei). 

M-am descoperit, redescoperit, inventat si reinventat pe tot acest drum al transformarii si îmbunatatirii personale. Nu am crezut vreodata ca in cateva luni ma pot afla unde sunt acum, undeva unde pot sa spun cu mandrie ca ma simt mai in viata mea.

Psihoterapia a meritat si daca ar fi sa o iau de la inceput alaturi de Crenguța, as face-o!"

A.C-studenta

”Am ajuns in cabinetul d-nei psiholog cu fiica mea de 11 ani, dupa ce am constatat ca avea gesturi repetitive, lucru ce mi-a dat de gandit. Dupa cateva sedinte de evaluare s-a dovedit ca fiica mea facea acele gesturi din anxietate si era modul ei de a-si gestiona emotiile.  Am hotarat impreuna cu d-na psiholog sa continuam si progresiv am reusit sa rezolvam problema. Susínuta si acasa, fetita mea a invatat ca tot ceea ce simte trebuie sa si exprime (frica, mahnire, bucurie, tristete). Increderea in ea a crescut vizibil. Ulterior a urmat si un curs de dezvoltare personala, pentru a fi pregatita sa faca fata provocarilor ce vor urma in perioada gimnaziala.

Cu respect si multumire, N.L.”

„Ziua în care am ajuns în biroul de psihoterapie al Crengutei, a fost ziua în care viata mea și a familiei mele s-a schimbat total. De la o stare de confuzie maxima ce ținea de o perioada destul de lunga, în mai puțin de 3 ședințe am înțeles emoțiile și am putut gestiona altfel fiecare situație apărută. Este cea mai buna investiție în mine, făcută pana acum. OL”

„Pentru băiețelul meu, Darius, homeopatia a fost salvare! Doi medici pediatri ne îndrumaseră către București până să o întâlnim pe doamna doctor! Am încercat homeopatia și de la vârsta de 2 ani și șase luni până la 5 ani și două lui nu am mai folosit antibiotic, am scăpat de operație și țin să precizez că Darius a mers la grădiniță negreșit. La început virozele, pentru că au fost doar viroze, pentru care medicii pediatri întâlniți foloseau antibiotic, au fost destul de violente, dar cu încrederea și calmul doamnei doctor le-am depășit. Pentru noi ați făcut și faceți minuni! Vă mulțumim din suflet." I.M.