Sample image

Analize medicale

Analizele medicale sunt facute pentru verificarea starii de sanatate, dar si pentru diagnosticarea unei afectiuni, pentru evaluarea severitatii unei boli ori pentru monitorizarea raspunsului pe care organismul il are la un anumit tratament.       AFLA MAI MULTE      

Sample image 2

Homeopatia

Homeopatia este o metoda de tratament care stimuleaza tendinta naturala de vindecare a organismului, folosind preparate din substante de origine minerala, vegetala si animala preparate in laboratoare specializate.                                   AFLA MAI MULTE     

Sample image

Psihologie

Psihologia este studiul funcțiilor si proceselor mentale, a experiențelor interioare și subiective - precum gandurile, emoțiile, conștiința, motivarea, percepția noastra proprie si a altora și personalitatea.                                                       AFLA MAI MULTE     

Sample image

Psihoterapie

Psihoterapia consta intr-o serie de tehnici care au ca scop  tratarea sanatatii mentale, emotionale, precum si unele afectiuni psihiatrice, fiind frecvent utilizata pentru problemele care se acumuleaza de-a lungul timpului.                       AFLA MAI MULTE    

CE ESTE HOMEOPATIA?

Homeopatia este o disciplină medicală alternativă aprobată de Ministerul Sănătății în România, ca și în multe alte țări, fiind a doua cea mai utilizată metodă de terapie, conform Organizației Mondiale a Sănătății. De asemenea, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a inclus homeopatia în programul strategic de dezvoltare pentru anii 2014-2023.

Homeopatia  poate fi rezumată în câteva principii:

-principiul individualizării, ce se referă la faptul că homeopatia este concentrată pe bolnav și unicitatea lui;

-principiul similitudinii, prin care în simptomele pacientului se caută simptome provocate de diferitele substanțe din natură care în stare pură au efect similar asupra omului; 

-principiul totalității semnelor și simptomelor, cu cât mai multe simptome ale pacientului se regăsesc în manifestarea bolii la pacientul nostru, cu atât remediul poate fi constituțional-specific pacientului;

-principiul dozelor foarte mici, infinitezimale, ceea ce duce la absența toxicității substanței folosite și acțiunea pur terapeutică, la nivel informațional. Diluțiile homeopatice trec de multe ori dincolo de numărul lui Avogadro, fapt ce a dus adesea la controverse și nedumeriri cu privire la modul de acțiune al medicamentelor homeopatice, al căror efect a fost caracterizat de sceptici ca implauzibil. Însă, există tot mai multe dovezi medicale științifice că preparatele homeopatice pot exercita efecte biologice;

Ce are specific Homeopatia?

Homeopatia stimulează procesul de autovindecare, folosindu-se de forţa vitală provenind din regnul vegetal, mineral sau animal. Medicul prescrie remediile ținând cont de caracteristicile pacientului și de afecţiunile mai vechi, iar efectul terapeutic se obţine prin stimularea mecanismelor naturale ale organismului în vederea refacerii dezechilibrelor ce determină apariţia afecțiunilor şi a bolilor.

 

CINE ȘI CÂND PRESCRIEM HOMEOPATIA?

Medicii homeopați sunt medici care pe lângă formarea medicală de 6 ani, au cel puțin o specializare medicală, plus competența în homeopatie clinică și etică medicală de 2 ani.

Oamenii apelează la homeopatie din ce în ce mai mult pe considerentul toxicității medicației alopate și ale efectelor adverse, precum  și  atunci când, dintr-un motiv sau altul, medicina alopată nu a dat rezultate corespunzătoare.

Homeopatia, medicina complementară nu exclude alopatia!

„Dacă se va înțelege valoarea reală a homeopatiei, un medic care practică cu succes ambele metode poate să hotărască dacă este necesar numai un tratament homeopat, numai un tratament alopat sau asocierea acestora. În afecțiunile benigne, inclusiv unele viroze, în tulburările funcționale ușoare, fără suport organic, precum și în afecțiunile cronice cu evoluție lentă (cum ar fi boala artrozică vertebro-periferică sau dermatoze cronice), homeopatia ar trebui să fie primul tratament recomandat. În afecțiunile acute grave, cu potențial evolutiv rapid nefavorabil, trebuie să se recurgă de primă intenție la tratamentul alopat sau convențional (de exemplu, în infarctul miocardic acut). Se poate recurge și la asocierea celor două farmacoterapii în suferințele incurabile, unde metoda homeopatică poate avea o contribuție la creșterea calității vieții, așa cum se face în unele spitale din Franța sau India, inclusiv în cazul bolii canceroase“ – argumentează dr. Ileana Rîndaşu

Controverse și dispute pe seama oricăror subiecte au existat și vor exista întotdeauna. Aceste controverse, corect înțelese și gestionate, nu pot fi decât surse de progres! Decizia propriului arbitru, cumulată cu educația minimă medicală în a citi, interpreta date medicale, informații, singuri sau cu ajutorul unui medic, ar trebui să ne confere instrumente suficiente pentru asigurarea sănătății noastre.

Un articol detaliat despre controverse și studii menite să arate valoarea homeopatiei se poate găsi aici: http://www.homeopatia.ro/probleme_contemp.htm

 

ÎN CE CONSTĂ CONSULTAȚIA HOMEOPATICĂ?

Consultația homeopatică este un act de investigare, de căutare, de înțelegere, prin care se ajunge la o recunoaștere a remediului potrivit pentru momentul potrivit, specific pacientului care a apelat la medic. În homeopatie nu se tratează boala, ci pacientul în ansamblul lui, cu toate prerechizitele fizice, psihice, emoționale, situaționale care l-au îmbolnăvit.

Atitudinea unui pacient în timpul consultului sau tratamentului poate fi ea însăși un detaliu semnificativ pentru homeopat, pentru că ea reflectă felul său de a fi. Tocmai de aceea, în timpul consultului este de preferat ca pacientul să lase deoparte barierele în comunicare: ceea ce dorește orice homeopat este să îl vadă așa cum este. Cu cât suntem mai ”dezbrăcați” de roluri și măști, cu atât remediul este ales mai cu acuratețe, și prin urmare cu timp mai scurt de vindecare!

Respectul pentru pacientul din fața medicului, indiferent ce prezintă acesta, pacient cu situații diferite de viață, unele demne de scenarii de film, este baza unui proces terapeutic eficient!

Consultația homeopatică este caracterizată de trei idei principale: comunicare, concentrare și detalii semnificative. Pacientul homeopatic trebuie încurajat să comunice, pe toate canalele de comunicare ceea ce simte în anumite neplăceri, felul în care le resimte, amănunte despre el însuși, despre profesie, familie, etc.; despre tot ceea ce este întrebat. Uneori în timpul consultației homeopatice, medicul homeopat pune întrebări care pot părea pacientului fără legătură cu afecțiunea sa; dar nu este așa, medicul încearcă să afle tot ceea ce se poate afla pentru a prescrie remediul corect. În timpul consultației homeopatice există un mare risc al digresiunilor și a pierderii inutile de timp; de aceea, atât medicul cât și pacientul trebuie să fie concentrați, atenți, alerți pentru a profita de timpul consultației și pentru a ajunge la acele detalii semnificative care duc la remediul homeopatic curativ,  corect.

Un mare atu al consultației homeopate pentru omul care apelează la medic este acela de a sensibiliza pacientul la a se observa pe sine în detaliu, la a reflecta cine este și cum este, acest lucru fiind deja un punct de pornire către capacitatea proprie de vindecare a organismului.

 

ÎN CE CONSTĂ TRATAMENTUL HOMEOPATIC?

Tratamentul homeopatic, la rândul său, e deosebit : în loc de pastile se administrează granule sau picături, după anumite reguli (pauza alimentară înainte și după administrare), la anumite intervale de timp. Atenția pe administrare din partea medicului conferă siguranță  pacientului.

Pacientul trebuie să se simtă liber să-și clarifice orice temere, neclaritate, punând întrebările necesare sentimentului de siguranță. Chiar și faptul de a reveni cu multe multe întrebări în legătură cu tratamentul, nesiguranța în a face ceva stabilit deja, dorința de exactitate, spaima de efecte adverse, sunt anxietăți particulare și fac parte din simptomele homeopatice. De exemplu, pacienții de Arsenicum Album au frică de orice fel de medicament, inclusiv homeopatic ( în simptomele sale din Materia Medica, la Arsenicum apare ” frica de a nu fi intoxicat”); pacienții de Lycopodium doresc certitudine, siguranță , nu cumva să facă o greșeală, pentru că frica de a nu greși este un simptom mental al remediului; unii pacienți de Pulsatilla vor spune mereu că sunt ” mai bine” chiar dacă nu e așa, pentru că simptomul mental propriu este ”dorința de a face pe plac altora”; pacienții de Bryonia sau de Nux Vomica, pot fi adeseori revendicativi și vin nu cu liste de simptome ci cu liste de revendicări adresate medicului , de tipul ”sa-mi rezolvați asta și asta”, ș.a.m.d.

Pacienții au așteptări față de tratamentul homeopatic, după cum le este firea și după bolile de tratat. Pacientul trebuie informat nu doar ce să facă  ci și la ce să se aștepte, le efectele posibile ale tratamentului homeopatic și ce să facă în anumite situații previzibile. Ca toți pacienții, și pacienții homeopatici au dreptul de a fi informați, și tocmai de aceea, o bună comunicare medic-pacient este mai mult decât necesară.

Foarte important de înțeles pentru pacienți este faptul că, dacă un remediu pentru un anume simptom a ”mers” la un cunoscut, nu înseamnă că va merge și la mine!!! De asemenea, consultația pe internet, mail, nu are cum să acopere consultația în totalitate, iar apelarea la astfel de metode va scădea din acuratețea tratamentului și implicit vindecarea are neșansa să nu apară.

Dr Jurj spune: ”Pur si simplu, NU E POSIBIL  de prescris un tratament homeopatic fără ca pacientul să fie văzut si fără acea subtilă  ințelegere  a problematicii pacientului care nu se poate descoperi DECÂT prin consultul homoepatic ( și nu chiar simplu).”

Relatia homeopatie-alopatie

Conform dr.Jurj, renumit homeopat, relația homeopatie-alopatie depinde de tipul de patologie, acută, cronică, statusul și calitatea vieții pacientului.

Una dintre problemele spinoase atât pentru pacient cât şi pentru medici este relaţia dintre homeopatie şi medicina convențională, respectiv medicamentele alopate. În general, fiecare dintre aceste discipline se opune la renunțarea tratamentului prescris iar pacientul este de multe ori derutat, prins între jocul argumentelor fiecăreia. O bună colaborare şi o atitudine corectă din punct de vedere deontologic este de dorit pentru medicii ambelor discipline şi cu siguranță ar fi soluția cea mai bună pentru pacient.

În principiu, este de preferat ca cele două tipuri de prescripție să nu se amestece decât atunci când este absolut necesar, dar în zilele noastre este adeseori dificil pentru un pacient să opteze fie pentru una, fie pentru cealaltă.

Medicamentele alopate, în marea lor majoritate, blochează anumite mecanisme fiziologice (receptorii pentru durere; mecanismele febrei sau ale alergiei, inflamația etc.), astfel blocând expresia bolilor, dar nu neapărat şi cauza lor. În homeopatie se acționează asupra acelorași mecanisme dar din altă perspectivă; dacă aceste mecanisme sunt blocate, acțiunea ei este mai redusă. Cu toate acestea, în special în bolile cronice, s-a observat că este posibil de început tratamentul homeopatic în timp ce pacientul folosește medicamente alopate, şi că, în timp, un bun tratament homeopatic poate duce la scăderea dozelor alopatice; așa este cazul în hipertensiunea arterială, diabetul zaharat de tip 2, în astmul bronşic sau în bolile reumatismale, etc. La fel ca la copiii care au luat multe antibiotice sau la pacienții cu corticoterapie, în aceste cazuri rezultatele la homeopatie apar uneori mai greu și mai lent, pentru că organismul trebuie să învețe să își reia pattern-urile reacționale depășite de boală şi puse în paranteză de medicamentele alopate.

Relatia homeopatie alopatie in bolile cronice

În cazurile cronice nu este întotdeauna posibil  (și nici recomandabil) de renunțat dintr-o dată la medicamente alopatice și aceasta din două motive:

Oprirea medicamentelor alopatice duce la o de-supresie a mecanismelor bolii, ceea ce de obicei se manifestă ca o recrudescență a simptomatologiei. Mecanismele fiziologice prin care organismul se opune bolii sunt supresate de alopatie și până să intre sub influența remediilor e nevoie de timp

Oprirea medicamentele alopate duce la apariția și evoluția naturală a bolii, ceea ce provoacă adeseori o agravare a simptomelor și înrăutățirea stării pacientului.

Pe de altă parte, continuarea la nesfârșit a medicației alopate, mai ales când e vorba de doze mari, face aproape imposibilă atingerea obiectivului tratamentului homeopatic, care este vindecarea definitivă, pentru că mecanismele care ar duce la această vindecare sunt blocate. De aceea este necesară o atitudine înțeleaptă din partea tuturor medicilor care participă la actul terapeutic şi, cel puțin în cazuri grave, scăderea dozelor de medicamente alopatice să se facă atent și în măsura în care nu periclitează bolnavul.

Relatia homeopatie alopatie in bolile acute

În cazul bolilor acute situaţia este oarecum diferită. În principiu, majoritatea bolilor acute pot fi tratate cu succes prin homeopatie, mai ales dacă este vorba de persoane care au o vitalitate bună şi nu au luat recent (sau prea multe) medicamente alopatice.

Medicul curant este suveran să hotărască ce alternativă este mai adecvată pacientului său. Dacă homeopatul ştie că poate rezolva un caz acut prin remediile sale în deplină siguranță, dacă își poate asuma responsabilitatea cazului, să o facă. Dacă simte însă că nu este sigur sau cazul îl depășește, este preferabil să recurgă la metodele clasice care să evite ca pacientul să fie pus în pericol.

In relatia homeopatie alopatie, există diferențe majore de perspectivă în câteva aspecte fundamentale:

1. Modul în care este privit pacientul. În alopatie, ceea ce primează este boala, definiția bolii determină alegerea tratamentului. În homeopatie, cel mai important este pacientul, definirea caracteristicelor sale individuale este factorul de alegere a tratamentului

2. Consultația. În alopatie, scopul consultației este definirea bolii prin criteriile sale standard. In consultatia homeopatica este atentă la detaliile semnelor și simptomelor, la modalitățile lor de agravare, la senzațiile resimțite, la concomitențe între boli și la caracterele pacientului ca fire.

3. Tratamentul. Tratamentul alopatic se face cu substanțe chimice în doze mari, așa numit ponderale pentru a combate procesele patologice. In tratamentul homeopatic, se folosesc substanțe naturale, de origine minerală, botanică sau animală, în doze foarte mici, doze infinitezimale, ce iscă o reacție a organismului împotriva bolii.

 

Echipa noastra

Sample image

Dr. Crenguta Belegan

Medic medicina de laborator
Competenta in homeopatie
Psihoterapeut Psihoterapie Pozitiva
Sample image

Chim. Irina Ion

Chimist medical specialist

Sample image
As.Cristina Tudorache
Asistent medical generalist

Parteneri

  • Bivaria Grup SRL
  • Biometria Medical Services SRL
  • Avena Medica SRL
  • A&A Pro Diagnostic SRL
  • SANIMED IMPEX SRL
  • IDEAL SOFT-CONSULTING SRL
  • STERICYCLE ROMANIA SRL
  • SC QUARTZ SECURITY CONTROLS SRL
Vă suntem alături pentru ca:
-fiecare persoană este un tot unitar, nu un ansamblu de organe independente care suferă de ceva boală!
-fiecare persoană este unică și pentru vindecare are nevoie de o abordare holistică individualizata a corpului, minții și sufletului integrate în mediul și situația de viață trăită deja!
-dorim sa realizam un parteneriat terapeutic, astfel încât să grăbim restabilirea echilibrului funcțional și emoțional, deopotrivă!
-respectăm omul și susținem mecanismele proprii de vindecare ale acestuia, ajutându-l să și le descopere!

"Crenguta Belegan este un psiholog la care merg cu drag. Este serioasa si dedicata profesiei pe care o practica. Am avut multe realizari, momente nepretuite de "aha" care m-au ajutat sa progresez (la care am ajuns, evident cu ajutorul Crengutei). 

M-am descoperit, redescoperit, inventat si reinventat pe tot acest drum al transformarii si îmbunatatirii personale. Nu am crezut vreodata ca in cateva luni ma pot afla unde sunt acum, undeva unde pot sa spun cu mandrie ca ma simt mai in viata mea.

Psihoterapia a meritat si daca ar fi sa o iau de la inceput alaturi de Crenguța, as face-o!"

A.C-studenta

”Am ajuns in cabinetul d-nei psiholog cu fiica mea de 11 ani, dupa ce am constatat ca avea gesturi repetitive, lucru ce mi-a dat de gandit. Dupa cateva sedinte de evaluare s-a dovedit ca fiica mea facea acele gesturi din anxietate si era modul ei de a-si gestiona emotiile.  Am hotarat impreuna cu d-na psiholog sa continuam si progresiv am reusit sa rezolvam problema. Susínuta si acasa, fetita mea a invatat ca tot ceea ce simte trebuie sa si exprime (frica, mahnire, bucurie, tristete). Increderea in ea a crescut vizibil. Ulterior a urmat si un curs de dezvoltare personala, pentru a fi pregatita sa faca fata provocarilor ce vor urma in perioada gimnaziala.

Cu respect si multumire, N.L.”

„Ziua în care am ajuns în biroul de psihoterapie al Crengutei, a fost ziua în care viata mea și a familiei mele s-a schimbat total. De la o stare de confuzie maxima ce ținea de o perioada destul de lunga, în mai puțin de 3 ședințe am înțeles emoțiile și am putut gestiona altfel fiecare situație apărută. Este cea mai buna investiție în mine, făcută pana acum. OL”

„Pentru băiețelul meu, Darius, homeopatia a fost salvare! Doi medici pediatri ne îndrumaseră către București până să o întâlnim pe doamna doctor! Am încercat homeopatia și de la vârsta de 2 ani și șase luni până la 5 ani și două lui nu am mai folosit antibiotic, am scăpat de operație și țin să precizez că Darius a mers la grădiniță negreșit. La început virozele, pentru că au fost doar viroze, pentru care medicii pediatri întâlniți foloseau antibiotic, au fost destul de violente, dar cu încrederea și calmul doamnei doctor le-am depășit. Pentru noi ați făcut și faceți minuni! Vă mulțumim din suflet." I.M.